Huhtikuun kuukausitervehdys jäsenyhteisöille

KUUKAUSITERVEHDYS HUHTIKUU 2017

SININAUHALIITTO SOMESSA

F A C E B O O K
T W I T T E R
Sininauhaliitto
Järjestötuki
Sininauhaliiton videot
 
Sininauhaliiton uutisia

Kevättä kohti

Yksi varmoista kevään merkeistä on jo pitkään ollut Sininauhaliiton Jäsenyhteisöpäivät. Kaksipäiväinen tapahtuma pidettiin tällä viikolla Tuusulan Onnelassa. Päivät tarjosivat runsaasti hengen ravintoa, mutta myös paljon asiaa siitä, miten jäsenyhteisöt selviävät yhteiskunnan muutosten tuulissa. Muun muassa tulevat sote-ratkaisut olivat vahvasti esillä päivien ohjelmassa
.
Jäsenyhteisöpäivät päättyivät Liiton kokoukseen, jossa muun muassa valittiin Sininauhaliitolle uusia hallituksen jäseniä. Uuden hallituksen puheenjohtajana jatkaa Leea Hiltunen (Rauman Seudun Katulähetys ry). Hallituksen varsinaisiksi jäseniksi valittiin Vuokko Ahti (Vivo ry), uutena jäsenenä Erkki Keski-Lusa (Jyväskylän Katulähetys ry) ja Mari Tuomainen (Kirkkopalvelut ry) sekä varajäseneksi uutena Jyrki Myllärniemi (Espoon Diakoniasäätiö).

Hallituksessa jatkavat Usko Hintikka (Jyväskylän Katulähetys ry), Jarmo Kökkö (Helsingin Diakonissalaitos), Martti Nakari (Haminan Sininauha ry), Kristian Vilkman (Via Dia ry) ja Jouko Vuorenniemi (KAN ry).

Ulla-Maija Nikula ja Kari Lahti jäivät vapaaehtoisesti hallituksesta pois. Sirpa Pöllönen (Sininauhaliiton projektipäällikkö) jatkaa hallituksessa henkilöstön edustajana.

Päivi Strandén, suunnittelija

 

Tukea STEAn avustushakemusten tekoon

 

Suunnitteleeko järjestönne avustuksen hakemista STEAn toukokuun haussa? Koetteko tarvitsevanne Sininauhaliitolta tukea hankehakemuksen valmistelussa? Hakua suunnittelevia ja tukea tarvitsevia pyydämme ilmoittautumaan sähköpostitse Pekka Lundille (pekka.lund@sininauha.fikeskiviikkoon 26.4.2017 mennessä.

Viestissä tulee kertoa:
a) suunnitellun hankeidean ja hakemuksen perusteet (esimerkiksi suhde nykyiseen toimintaan ja nykyisiin rahoituksiin) sekä
b) hakemiseen liittyvät ongelmat ja toiveet Sininauhaliiton suhteen. Emme voi taata kaikille kattavaa tukea, etenkään, jos pyyntöjä tulee runsaasti. Arvioimme tukipyynnöt ja omat resurssimme johtoryhmän kokouksessa 27.4.2017.

STEAn (ent. RAY) uusien avustushakemusten hakuaika umpeutuu 31.5.2017 kello 16.15. Huomaa aika. Tuon kellonajan jälkeen järjestelmä ei ota vastaan hakemuksia.

Liitteenä ovat STEAn edustajien Sininauhaliiton jäsenyhteisöpäivillä 20.4. näyttämät diat. Dioissa on konkreettisia ohjeita hakemuksen tekemiseen, esimerkiksi hakemusten yleisimpiä virheitä tai heikkouksia. Liite aukeaa tästä.

Youtubesta löytyy STEA tukee -kanava, jossa on hyviä parin minuutin videoita, joissa puheen, tekstin ja Tussitaiturien tekemien kuvaesitysten avulla selitetään rahoituksen hakemista, keskeisiä hankekäsitteitä ja seurantaa ja arviointia. Tähän suosittelemme STEAn hausta kiinnostuneita tutustumaan.
 

Jäsenjärjestöavustukset vielä haettavissa

Sininauhaliiton jäsenyhteisöt voivat hakea liitolta avustusta omaan toimintaansa STEAn vuodelle 2017 myöntämästä 40 000 euron avustuksesta. Toimintatonneiksikin nimitetyt avustukset on tarkoitettu jaettavaksi pienille tai vähävaraisille jäsenyhteisöille. Hakuaika päättyy 29.4.2017.

Yhdelle jäsenjärjestölle myönnettävän avustuksen suuruus on 1 000–5 000 euroa kalenterivuodessa. Avustuksen käyttö on mahdollista jakaa kahdelle perättäiselle vuodelle.
Avustus myönnetään kokonaisuudessaan jäsenyhteisöille liiton hallituksen hyväksymien periaatteiden mukaisesti.

Klikkaa hakulomake täältä ja toimintakäytännön ohjeet täältä.

Lisätietoja: suunnittelija Päivi Strandén, paivi.stranden@sininauha.fi, puh. 040 5444 105
 

Sininauhaliitolle on valittu uusi lakiasiantuntija

Jäsenyhteisöiltämme tulee runsaasti lakiasioihin liittyviä kysymyksiä. Olemme olleet jonkin aikaa ilman lakimiestä, mutta nyt voimme taas vastata jäsenistömme tarpeisiin. Sininauhaliiton lakiasiantuntijana aloittaa 2.5.2017 alkaen OTM Patrik Metsätähti.

Patrik on aikaisemminkin työskennellyt Sininauhaliitossa, jonne hän palaa Sininauhasäätiön palveluksesta.
 

Sininauhaliiton sote-muutostuki toimii

Helmikuun 2017 alussa käynnistynyt Sininauhaliiton sote-muutostuki toimii alueellisesti maakunnissa. Teemme tiivistä yhteistyötä kaikkien Sininauhaliiton jäsenyhteisöjen kanssa. Yhdessä valmistaudumme 1.1.2019 voimaan tulevaan maakuntahallinnon ja sote-uudistuksen käynnistymiseen. Teemme työtä jäsenyhteisöjen kanssa viidellä sote-yhteistyöalueella, mutta maakunnittain. Uusia maakuntia tulee olemaan maakuntahallinnon uudistuksen jälkeen 18 ja nyt jo valmistaudumme toimintaan näissä maakunnissa.

Tavoitteemme on, että jäsenyhteisöjen toimintaedellytykset ja kansalaistoiminta vahvistuvat entisestään ja jäsenyhteisöjen verkostoyhteistyö sote-alueilla vahvistuu.

Maakunnalliset verkostotapaamiset ovat käynnistyneet hyvin Keski-Suomessa, Savo-Karjalan alueilla ja Uudellamaalla. Uusia toiveita toiminnan kehittämiseen viimeisissä tapaamissa ovat olleet lapsi- ja perhetyön vahvistaminen yhdessä Sininauhaliiton kanssa sekä talous- ja kirjanpitopalvelujen saatavuuden varmistaminen. Kaikissa maakunnissa ei ole tilitoimistoja, joilla olisi riittävää osaamista yhdistysten ja järjestöjen talouden hoidosta tai riittävää hanke- ja projektirahoituksen tuntemusta.
 
SEURAAVAT TAPAAMISET
Espoon, Helsingin ja Vantaan tapaaminen on keskiviikkona 3. toukokuuta klo 13.00 – 15.30 Sininauhaliiton tiloissa Pasilassa, Opastinsilta 7 A, 00520 HELSINKI

Keski-Suomen maakunnallinen tapaaminen on tiistaina 16. toukokuuta klo 9.30 – 13.00 Jyväskylässä, osoitteessa Pohjanrinteentie 8, 40270 PALOKKA.

Pohjois-Savon tapaaminen on keskiviikkona 20. päivänä syyskuuta klo 12.00 – 15.00 Iisalmessa. Paikka ilmoitetaan myöhemmin.

Ilmoittaudu mukaan oman alueesi tapaamiseen tai ota yhteyttä, niin järjestämme tapaamisen!

Espoo, Helsinki ja Vantaa: järjestösuunnittelija Heidi Eriksson, puh 050 359 3846
Etelä-Savo, Pohjois-Savo ja Pohjois-Karjala: järjestösuunnittelija Teija Nuutinen, puh 050 4622 892
Muut alueet: projektipäällikkö Sirpa Pöllönen, puh 050 560 3851
Arviointiasiat: arviointipäällikkö Nina K. Hietakangas, puh 040 581 3952
tai sähköpostilla: etunimi.sukunimi@sininauha.fi
 

Raittiuden Ystävien kanssa kampanjoimassa

Selvin päin kesään…
Raittiuden Ystävät ry on järjestänyt monen vuoden ajan kaksi eri kampanjaa. Tänä vuonna Sininauhaliitto osallistuu kampanjoihin tavanomaista suuremmalla panoksella. Ensimmäinen kampanja toteutetaan koulujen päättäjäisten yhteydessä. Selvin päin kesään -tapahtuma toteutetaan Lohjalla.

Kampanjalla pyritään löytämään nuorille mukavaa tekemistä päihteiden käytön sijaan. Nuoret ovat saaneet itse vaikuttaa ohjelman sisältöön ja monet heistä ovat sitoutuneet ohjelmaan. Myös useat toimijat Lohjalla ovat mukana Selvin päin kesään -kampanjassa.

Odotamme jännityksellä tapahtumaa ja toivomme runsasta nuorten osallistumista. Paikalle odotetaan jopa 500 nuorta. Selvin päin kesään toteutetaan Lohjalla 3.5.2017 klo 15 - 23. Seuraa tapahtumaa oheisesta linkistä: https://www.hiiop100.fi/tehtavat/260

…Anna lapselle raitis joulu
Toinen kampanja liittyy jouluun. Suomalaisperheissä koetaan vuosittain 2,2 miljoonaa kertaa tilanne, jossa aikuiset ovat merkittävästi päihtyneenä lasten seurassa. Tämä tarkoittaa, että alkoholi on osa 6000 lapsen elämää joka päivä. Niin on valitettavan yleisesti myös jouluna. On entistä tärkeämpää, että aikuisväestö huomioi lasten hyvinvoinnin ja asettaa sen oikeutetusti tärkeimmälle sijalle myös juhlittaessa.

Nyt on mahdollisuus vaikuttaa lasten raittiimpiin jouluihin. Anna lapselle raitis joulu -kampanja täyttää tänä vuona 20 vuotta. Sitä voi juhlistaa järjestämällä omalla paikkakunnalla aiheeseen liittyviä tapahtumia, esim. avoimia ovia, seminaareja, konsertteja tai vaikkapa valokuvanäyttelyitä.

Mikäli järjestöänne kiinnostaa kannustaa vanhempia ja aikuisia antamaan lapsilleen raittiimman joulun, tarjoamme kampanjan toteuttamiseksi järjestämistukea ja autamme kaikissa tapahtumaan liittyvissä käytännön kysymyksissä. Otamme vastuuta sen mukaan, mitä kukin paikkakunta ja järjestö toivovat. Kampanjaan voi osallistua useampia järjestöjä tai yhteisöjä samalta lähialueelta.

Tapahtuma ja materiaalit ovat maksuttomia Sininauhaliiton jäsenyhteisöille, mutta kampanjan onnistumiseksi tarvitaan toimijoita ja ihmisiä, jotka ovat valmiitta sitoutumaan ja antamaan aikaa kampanjalle. Kampanjan yhteydessä oman järjestönne näkyvyys paranee paikkakunnallanne.
 
Mikäli asia kiinnostaa, ota yhteyttä Tarja Hiltuseen tarja.hiltunen@sininauha.fi puh. 050 339 3588.
 

Katso myös mitä muut meille kertovat

Verotusohje yleishyödyllisille yhteisöille

Verohallinto on julkaissut ensimmäisen laajan ohjeen järjestö- ja vapaaehtoistoiminnan yleisimmistä verotusta koskevista kysymyksistä. Ohjeen tarkoituksena on auttaa järjestöjä hoitamaan ennakonpidätykseen liittyvät asiat oikein. Hae ohjeita täältä.
 

SOSTEtalk tänä vuonna Oulussa

SOSTEtalk-tapahtuma järjestetään tällä kertaa Oulussa 3. – 4.10.2017. Ennakkotietoa yhdestä vuoden tärkeimmästä tapahtumasta löydät täältä.
 

Jaathan kuukausitervehdystä omaan työyhteisöösi

ja hallituksen jäsenille .

Sininauhaliitto, Opastinsilta 7 A, 00520 Helsinki