Oikeusministeriön demokratiapalkinnon teemana oli tänä vuonna ikäihmisten osallisuuden edistäminen yhteiskunnassa. Raadin perusteluina oli muun muassa, että verkosto on helposti monistettavissa muillekin paikkakunnille.
”Kunniamaininta tuntuu tietysti tosi hienolta ja se kuuluu ehdottomasti koko meidän verkostollemme. On erityisen hienoa, että vaikka verkostossamme on hyvin erilaisia toimijoita järjestöistä viranomaistahoihin, jokainen meistä on sitoutunut yhdessä edistämään ikäihmisten hyvinvointia ja osallisuutta,” sanoo Caritas Säätiön projektipäällikkö Matleena Keränen.
Oulun löytävä vanhustyö sai alkunsa vuonna 2018, kun Caritas Säätiö, Vuolle Setlementti ja Oulun Seudun Mäntykoti ry aloittivat yhteistyön ja yhteistyöverkoston luomisen ikäihmisten palvelujen parantamiseksi. Oulun löytävän vanhustyön ja sen kehittämishankkeen Löydetään yhdessä! tavoitteena on löytää yli 65-vuotiaat kotona asuvat oululaiset, jotka kokevat yksinäisyyttä ja ovat haastavassa elämäntilanteessa.
Ihmisiä ei tulisi nähdä numeroina
Matleena Keräsen mukaan olisi tärkeää, että jokaisen ihmisen tarina ja elämä nähtäisiin ainutlaatuisena – myös ikääntyessä.
”Ihmisen elämänkulun kaikki vaiheet ovat tärkeitä ja merkityksellisiä. Toivoisin, että ikääntyminen nähtäisiin ja koettaisiin voimavarana ja yhtenä tärkeänä ja merkityksellisenä ajan jaksona jokaisen elämässä ja myös yhteiskunnassa. Numeroiden takana on aina ihminen, jonka vanheneminen ei poista hänen yksilöllisyyttänsä, haaveita, toiveita, taitoja, osallisuutta, toimijuutta tai muitakaan elämään kuuluvia tarpeita,” sanoo Keränen.
Verkostotyön merkitys kasvaa tulevaisuudessa
Oulun löytävän vanhustyön verkostossa on kerätty paljon hyviä kokemuksia verkostossa toimimisesta. Keräsen mukaan verkostotyölle tulee olemaan entistäkin enemmän kysyntää tulevaisuudessa.
”Tulevaisuudessa tullaan yhä enenevässä määrin tarvitsemaan toimivaa yhteistyötä ja yhteistyöverkostoja, jotta mahdollistetaan oikeanlainen tuki ja apu oikeaan aikaan. Ennakoiva työ on keskeisessä roolissa, kun pyritään tukemaan ihmisiä arjen haasteissa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa,” sanoo Keränen.
Keränen uskoo, että tulevaisuudessa mietittäväksi tulee hyvinkin monenlaisia asioita kuten esimerkiksi, millaista tukea voimme tarjota ikäihmisille, joilla on muistisairaus tai päihdeongelma. ”Toivon myös, että ikäihmiset jatkossakin jakaisivat omaa osaamistaan vapaaehtoistoiminnan kautta. Siitä on iloa ja apua niin tekijälle kuin vastaanottajalle. Hyvänä esimerkkinä siitä on meidän DigiJelppari-toimintamme,” sanoo Keränen.