Ohita valikko

Keski-Suomessa työelämäosallisuutta edistetään verkostotyönä

Keski-Suomessa toimii järjestöjen ja julkisten toimijoiden työryhmä, jonka tehtävänä on miettiä ratkaisuja heikoimmassa työmarkkina-asemassa olevien ihmisten auttamiseksi. Työelämäosallisuutta voidaan parantaa muuttamalla ajattelutapaa, ettei työllistyminen ole kiinni vain ihmisen omasta halusta työllistyä.
JAA

Työryhmää vetää Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ry ja siinä ovat mukana muun muassa Keski-Suomen TE-toimisto, Jyväskylän Katulähetys ry ja Sininauhaliitto ry.

”Tavoitteenamme on tuoda julkisen puolen toimijoita ja järjestöjä saman pöydän äärelle. Vuosittain järjestämämme Yhteistyöllä työelämään -tilaisuus on tästä hyvä esimerkki. Lisäksi käymme Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ry:ssä keskusteluja tulevien työllisyysalueiden kanssa siitä, miten järjestöt voivat jatkossakin olla mukana työelämäosallisuuden edistämisessä,” sanoo Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ry:n toiminnanjohtaja Tiina Sivonen.

Heikoimmassa työmarkkina-asemassa olevat ihmiset, joita usein kohdataan järjestöissä, kärsivät esimerkiksi työkyvyn haasteista, pitkäaikaistyöttömyydestä, syrjäytymisestä tai päihteiden käytön tuomista ongelmista.

”Mitä heikompi ihmisen kokonaistilanne on, sitä vähemmän hänellä on työllistymisen mahdollisuuksia. Yhteistyön avulla meidän on helpompi ohjata ihmiset oikean avun piiriin ja levittää suurempi suojaverkko heikompien avuksi,” sanoo Jyväskylän Katulähetys ry:n toiminnanjohtaja Sirpa Malin.

Jokainen työnhakija on oma yksilönsä

Sivosen mukaan eriarvoistuminen näkyy työmarkkinoilla jo muun muassa osatyökykyisten haasteissa saada mielekästä työtä, yli 55-vuotiaiden ikäsyrjintänä, kansainvälisten osaajien vaikeutena työllistyä sekä ajattelutapana, että työllistyminen on pitkälti kiinni vain ihmisen omasta halusta ja motivaatiosta työllistyä.

”Työelämän ajattelu- ja toimintatapoja tulisi muuttaa siten, että ymmärtäisimme ihmisten monimuotoisuutta paremmin ja osaisimme huomioida heidän erilaisia tarpeitansa työelämän osalta. Esimerkiksi heikoimmassa työmarkkina-asemassa olevat ihmiset tarvitsevat usein pitkäjänteistä ja ihmislähtöistä tukea päästäkseen jälleen kiinni työelämään ja mukaan työmarkkinoille,” sanoo Sivonen.

Työryhmässä mukana oleva Keski-Suomen TE-toimiston sidosryhmäkoordinaattori Vilja Paavola jakaa Sivosen näkemyksen.

”On ensiarvoisen tärkeää ymmärtää, että jokainen työnhakija on oma yksilönsä, sillä jos ihmisiä ohjataan ryhmälähtöisesti tai ennakko-oletusten varassa, mennään hyvin helposti ohi olennaisesta eli ihmisten kuulemisesta ja näkemisestä,” sanoo Paavola.

Kukaan ei saisi tippua palveluiden ulkopuolelle

Usein juuri heikoimmassa työmarkkina-asemassa olevat ihmiset uhkaavat tippua palveluiden ulkopuolelle ja tähän myös pyritään löytämään ratkaisuja työryhmässä.

”Työelämäosallisuus ei saisi olla vain harvojen etuoikeus, vaan kaikilla tulisi olla oikeus yhteiskunnalliseen osallisuuteen myös työn kautta. Kukaan ei saisi tippua palveluiden ulkopuolelle, vaan julkisen toimijoiden ja järjestöjen yhteistyöllä jokaiselle ihmiselle tulisi löytää oma polku työelämäosallisuuteen,” sanoo Sininauhaliitto ry:n työllisyystoiminnan suunnittelija Jaana Joutsiluoma ja jatkaa:

”Yhtenä ratkaisuna tähän voisi olla, että kuntoutuspalvelut ja muut asiakkaan tarvitsemat tukitoimet ja palvelut yhteensovitetaan, jolloin ihmisten mahdollisuudet ohjautua oikeisiin palveluihin oikea-aikaisesti paranee.”

Yhteistyöllä työelämään -tilaisuus järjestetään 19.11.2024 Jyväskylässä. Tilaisuuden järjestävät Keski-Suomen Yhteisöjen tuki ry, Vates-säätiö, Paremmin Yhdessä ry, Sininauhaliitto, Keski-Suomen TE-palvelut ja Jyväskylän kaupunki.

Tilaisuudessa on puhumassa edustajia muun muassa Keski-Suomen hyvinvointialueelta, ELY-keskuksesta, Jyväskylän ja Muuramen työllisyysalueelta sekä Jyväskylän Suvanto ry:stä.

Tutustu tilaisuuden ohjelmaan