Lausunnossaan liitto painottaa, että vaaliaktiivisuuden aito edistäminen lähtee demokraattisen elämäntavan edistämisestä. Ihmisellä pitää olla todellinen mahdollisuus kokea osallisuutta yhteiskuntaan ja luottamusta yhteiskunnan toimintoihin sekä ymmärrys, että hänen elämäänsä koskevalla tiedolla on merkitystä päätöksenteossa.
”Demokratian edistämisessä ei ole ohituskaistoja siten, että vaaleihin liittyvää demokratiaa voitaisiin edistää ohi demokraattisen elämäntavan edistämisen. Valitettavasti luonnos edustaa naiivia käsitystä demokraattisesta osallistumisesta, kun se ei lainkaan tarpeellisella tavalla tunnista demokraattisen elämäntavan tärkeyttä. Äänestäminen ei ole irrallaan yhteiskuntakokemuksesta, osallisuudesta, luottamuksesta ja oikeudenmukaisuuden kokemuksesta,” sanoo Sininauhaliiton toiminnanjohtaja Pekka Lund.
Eriarvoisuuskehitykseen on puututtava joka tasolla
Liiton mukaan on tärkeä tunnistaa, että luonnoksessa keskiöön nostetut ”lapset ja nuoret” eivät ole yhdenmukainen ryhmä, vaan pitävät sisällään valtavia eroja yhteiskuntakokemuksen, osallisuuden, luottamuksen ja oikeudenmukaisuuden kokemuksen suhteen.
”Luonnoksen vahva panostus lapsiin ja nuoriin ei saa tarkoittaa sitä, että hyvinvoivien nuorten osallisuutta vahvistetaan entisestään ja vaikeisiin elämäntilanteisiin jo lapsena ja nuorina ajautuneet jäävät näiden demokratian vahvistamisen prosessien ulkopuolelle,” sanoo Lund.
Järjestöjen merkitys demokratialle ei saa hukkua
Lausunnossaan liitto tuo esille, että kansalaisyhteiskunnan ja järjestöjen merkitys demokratialle ei saa hukkua, vaan se pitää nostaa vahvemmin esille.
”On hämmentävää, että kansalaisyhteiskunta ja järjestöt ovat luonnoksessa kovin ohuesti läsnä, johtuen osin todennäköisesti siitä, että myös demokraattinen elämäntapa, osallisuus, luottamus, tieto ja oikeudenmukaisuus puuttuvat luonnoksesta. Järjestöt ovat kuitenkin tärkeässä roolissa erityisesti heikossa asemassa olevien ihmisten demokraattisen elämäntavan vahvistamisessa,” tiivistää Lund.