Peluurin auttavan puhelimen ja chatin suurin yhteydenottajaryhmä olivat 18–24-vuotiaat miehet. Nyt suunnitellut rahapelijärjestelmän muutokset tulevat todennäköisesti lisäämään peliongelmia.
Eniten ongelmia aiheuttavat lisenssijärjestelmään siirtyvät pelit
Peluurista apua hakeneilla rahapelaajilla verkko on ensisijainen pelaamisen kanava. Kaikki Peluurin Peli poikki –ohjelmaan hakeneista kertoivat vähintään yhden netissä pelattavan pelin aiheuttaneen heille ongelmia. Auttavaan puhelimeen ja chattiin yhteyttä ottaneista 97 prosenttia pelasi ainakin osittain verkossa, 93 prosentille verkko oli pääasiallinen pelaamisen kanava. Eniten ongelmia aiheuttivat netissä pelattavat raha-automaattipelit, netin kasinopelit sekä netissä tapahtuva vedonlyönti. Vedonlyönti on lisääntynyt erityisesti nuorten miesten parissa.
– Uuteen lisenssijärjestelmään ovat siirtymässä kaikkein haitallisimmat ja eniten ongelmia aiheuttavat pelit. Samalla liian löyhän sääntelyn takia näiden pelien saatavuus, näkyvyys ja mainonta tulevat lisääntymään valtavasti. Tämä on yhdistelmä, joka suurella todennäköisyydellä tulee lisäämään myös rahapeliongelmia, kertoo Sininauhaliiton rahapelihaittatyön yksikön päällikkö Inka Silvennoinen.
Myös esityksen omassa vaikutusten arvioinnissa todetaan, että esitetyt muutokset altistavat väestön rahapelien laajenevalle tarjonnalle ja näkyvyydelle sekä siirtävät pelaamista entisestään korkeamman riskin peleihin. Tämän arvioidaan vääjäämättä lisäävän pelihaittoja etenkin nuorten aikuisten ryhmässä.
– Hallituksen esitys on selkeässä ristiriidassa sekä sille asetettujen tavoitteiden että hallitusohjelman kanssa. Tiedetään mitä tehdään, mutta tehdään kuitenkin. Rahapelit eivät ole tavallinen kulutushyödyke, vaan haittoja ja riippuvuutta aiheuttava tuote. Peliongelmiin liittyy inhimillistä kärsimystä, joka meidän palveluissamme näyttäytyy esimerkiksi rikkoutuneina ihmissuhteina, talousvaikeuksina ja usein itsetuhoisuutena. Siksi pelihaittojen ehkäisyä tulisi vahvistaa eikä heikentää, painottaa Silvennoinen.
Apua haetaan usein vasta kun tilanne kriisiytynyt
Useimmiten peliongelmaan haetaan apua vasta, kun tilanne on kriisiytynyt. Peli poikki –ohjelmaan hakeneista lähes puolella ongelma oli kestänyt vähintään 7 vuotta ja ongelmat olivat jo varsin vakavia. 78 prosenttia ohjelmaan hakeneista kertoi pelaamiseen liittyvistä veloista ja 56 prosentilla velkaa oli yli 10 000 euroa, yleisin velkasumma oli 20 000–50 000 euroa.
– Monet apua hakevat nuoret miehet ovat jo pahasti velkaantuneita tilanteessa, jossa heidän olisi tarkoitus aloittaa itsenäistä elämää. On aika haastavaa itsenäistyä ja muuttaa omilleen, jos luottotiedot ovat menneet ja niskassa on tuhansien eurojen velat. Tämä on kohtuutonta tilanteessa, jossa rahapeli- ja kulutusluottoyhtiöt takovat isoja voittoja erityisesti näiden ihmisten kustannuksella, toteaa Silvennoinen.
Lisätietoja: Inka Silvennoinen, Sininauhaliiton pelihaittatyön yksikön päällikkö, Peluuri, inka.silvennoinen(at)peluuri.fi, puh. 040 760 8507.