Ohita valikko

Onko järjestösi yhteistyökykyinen?

Yhdessä syntyy enemmän kuin yksin. Yhteistyössä on tärkeää ajatusten jakaminen ja luottamus.
JAA

Onko järjestösi yhteistyökykyinen?

Yhteistyö eri toimijoiden kanssa on ehdottoman tärkeää, jotta asiakkaamme saavat parhaan mahdollisen avun ja tuen. Miten arvioit, toteutuuko sinun organisaatiosi yhteistyö erinomaisesti, kohtalaisesti vai heikosti?

Usein teemme hyvää yhteistyötä, jos kumppanina on tuttu ihminen. Tuttuja ei kuitenkaan ole joka paikassa, eikä varsinkaan tulevaisuuden maakunta- ja sotekentällä. Siitä syystä kannattaa yhteistyötäkin suunnitella ja kehittää. Onko järjestössänne nimetty yhdyshenkilö, joka vastaa yhteistyöstä eri toimijoiden kanssa? Yhdyshenkilö voi olla toiminnanjohtaja tai joku muu toiminnasta vastaava henkilö. Hänen tehtävänsä on pitää yllä yhteistyön teemaa, asiassa kuin asiassa.

Yhteistyötä voi rakentaa ainoastaan tutustumalla toisiinsa, jolloin myös luottamus lisääntyy. Tämä vaatii aikaa ja yhteistä keskustelua. Yhteistyökumppanit kannattaa kutsua koolle ja kylään vähintään pari kertaa vuodessa, ja heitä kannattaa haastaa mukaan toiminnan suunnitteluun.

Yhteistyö on vuorovaikutteista, joten yhteistyöverkostojen tapaamisiin on syytä osallistua. Spontaanit kyläilyt ovat myös hyviä käytännön tapoja tulla tutuksi ja osoittaa arvostusta.

Kaikesta yhteistyöstä kannattaa kertoa järjestön nettisivulla ja sosiaalisen median kanavilla. Kumppaneilta on hyvä kerätä myös palautetta ja hyödyntää sitä yhteistyössä ja työn suunnittelussa.

Jos teillä on halu ajatella ja toimia yhdessä muiden kanssa, olette jo pitkällä. Sen lisäksi on uskottava, että yhdessä syntyy enemmän kuin yksin. Yhteistyökumppaneiden kanssa on löydettävä yhteinen tavoite, joka löytyy ainoastaan ajatuksia jakamalla. Järjestöissä teemme työtä ihmisten kanssa ja ihmisten hyväksi. Kumppaneita tarvitsemme niin kunta-, seurakunta-, yritys- kuin järjestöpuoleltakin. Hekin tarvitsevat meitä.

 

Asta Juntunen

järjestöpäällikkö

Sininauhaliitto