Jukka Järvinen kirjoitti (HS Mielipide 9.9.) aiheellisesta tarpeesta saada pääkaupunkiseudulle lisää päihteettömiä asumispalveluja. Olen samaa mieltä, että päihteidenkäytön lopettaminen on ihmiselle varmasti aina hyvä asia. Se parantaa elämänlaatua. Mielestäni asunto ensin -periaate ymmärretään kuitenkin puutteellisesti, jos sitä pidetään vain ”kauniina ajatuksena”.
Sininauhasäätiö-konsernissa, joka sisältää yleishyödyllisen säätiön ja asumispalveluja toteuttavan Sininauha oy:n, päihde- ja mielenterveysehtoisen asumistyön ammattilaiset tekevät arvokasta työtä sen tosiasian kanssa, että keskuudessamme on ehkä aina sellaista päihdekäyttöä, josta ei päästä eroon ja joka johtaa ennenaikaisiin päihdekuolemiin. Jokainen päihdepulmansa selättänyt on ilon aihe, mutta kaikki eivät siihen pysty. Tällöinkin ihmisen tulee voida asua jossain.
Ihmisen voi sysätä päihteiden valtaamaan elämään jokin henkilökohtainen tragedia kuten avioero, konkurssi, sairastuminen, työttömyys tai jo varhain elämäntaipaleella alkaneet monet vaikeudet. Kodittoman päihteidenkäyttäjän tilanne on yksilöllinen ja lähes poikkeuksetta pitkällisen kehityskulun tulos. Sen todesta ottaminen asunto ensin -ajattelun kokonaisuudessa on ihmisarvotyötä parhaimmillaan.
Menemme työssämme konkreettisesti sinne, minne muut eivät mene. Annamme avaimen kotiin ja muuhun tukeen. Ymmärrämme syvällisesti, että vaikeissa elämäntilanteissa askeleet ovat pieniä ja ihmisten tarpeet erityisiä. Ongelmien syvyys voi yllättää jopa kokeneimmat päihdetyöntekijät.
Jos pastoraaliselle kohtaamiselle asetettaisiin päihteettömyyden vaatimus tai muita ehtoja, se olisi rakkaudettomuutta. Ihmisten yhdenvertaisia oikeuksia tulee puolustaa tilanteesta riippumatta. Kadulla on mahdotonta kuntoutua ja pohtia turvassa oman elämänsä merkitystä. Siksi asuttaminen kannattaa aina ja joka tapauksessa. Ilman sitä kokonaistilanne olisi vielä paljon huonompi.
Jenni Tuulensuu
kehittäjä, yhteisöpappi, Sininauhaliitto