Eriarvoisuuden kasvaminen on eri tutkimusten mukaan synnyttänyt ryhmiä, jotka ovat jääneet pysyvästi syrjään suomalaisten muuten korkeasta hyvinvoinnista. Kun nälkä on todellinen, on apua saatava heti.
Vuoden 2020 loppuun jatkuva ”Ruoka-apu, ruokajako ja osallisuus” -hanke kokoaa yhteen yli 90 suomalaista ruoka-aputoimijaa. Hanketta hallinnoi Samaria, ja se tavoittaa peräti 133 000 ruoka-avun tarvitsijaa, eli kyseessä on suurin Suomessa koskaan toteutettu yhteishanke.
– Mukana on niin laajalti toimijoita, että saamme hyvin kattavan kuvan siitä mitä ruoka-aputyö on Suomessa tällä hetkellä. Mukana on isoja tukkumaisia tekijöitä, pieniä toimijoita ja kaikkea siitä väliltä, kertoo Samarian toiminnanjohtaja Ismo Valkoniemi.
Aikoinaan ruoka-aputoimijat tekivät työtään itsenäisesti tietämättä välttämättä kovin tarkasti edes mitä vastaavaa toimintaa muut tekivät lähiseudulla. Valtakunnalliset hankkeet ovat auttaneet tiedonsiirrossa ruoka-aputyötä tekevien tahojen välillä. On tärkeää, että toimijat tuntevat toistensa tekemän työn.
Sininauhaliiton toiminnanjohtaja Pekka Lund kertoo, että hankkeessa on mukana lähes kolmekymmentä Sininauhaliiton jäsenyhteisöä.
– Meidän jäsenyhteisöjämme on perinteisesti ohjannut halu auttaa niitä, jotka eivät saa muualta apua. Ruoka-aputoiminta on parin vuosikymmenen aikana kehittynyt yhdeksi hyvin keskeiseksi työmuodoksi.
Lund sanoo, että Sininauhaliitto haluaa olla keskusliittona mukana tukemassa ja kehittämässä ruoka-aputyötä.
– Haluamme miettiä, kuinka tätä arvokasta työtä voi tehdä entistä vaikuttavammin. Miten ihmisiä voi auttaa vielä paremmin? Haluamme olla mukana levittämässä ja juurruttamassa hyviä auttamisen ja osallistamisen työtapoja.