Eva Kanerva & Tarja Hiltunen (toim.)
2020
95 s.
Liiallinen päihteidenkäyttö koskettaa käyttäjän lisäksi koko hänen lähipiiriään. Läheiset ovat mukana päihdeongelman aiheuttamassa huolen ja hämmennyksen kehässä. Käyttäjän lisäksi jokainen lähipiirin jäsen on systeemisessä kokonaisuudessa osa myös ongelman ratkaisua.
Perheklubi on Sininauhaliiton asiantuntijoiden vuonna 2013 Pohjoismaista Suomeen tuoma ryhmämenetelmä, joka alun perin kehitettiin jo 1960-luvulla Kroatiassa. Sieltä klubitoiminta on levinnyt ympäri maailman. Klubitapaamisissa päihteidenkäyttäjät ja läheiset keskustelevat päihteidenkäytön aiheuttamista tunteista, ajatuksista ja vaikutuksista perheenjäsenten toimintaan. Huolet tulevat keskustellen yhteisesti jaetuksi. Ryhmässä opitaan uusia näkökulmia ja tapoja elää päihteistä vapaata elämää. Jokaisessa klubissa on koulutettu tukiohjaaja.
Myös lapset voivat olla mukana klubissa.
Perheklubitoimintaa esitellään tässä kirjassa klubitoiminnan periaatteiden ja käytäntöjen sekä klubilaisten kokemuspuheenvuorojen avulla. Perheklubi on mahdollisuus löytää voimavaroja ongelmallisen päihteidenkäytön kuormittamaan elämään.
Toivo on aina läsnä.
Kirjan luvut toimivat myös erillisinä artikkeleina ja jakomateriaalina Perheklubi-toiminnassa. Siksi kaikki luvut ovat printattavissa helposti erikseen.
Perheklubi. Vertaistukea päihteettömään elämäntapaan >> koko teoksen verkkoversio
Perheklubi >> luku 1 Lukijalle
Perheklubi >> luku 2 Tuliaisia maailmalta: Perheklubi
Perheklubi >> luku 3 Mikä on Perheklubi?
Perheklubi >> luku 4 Perheklubit maailmalla vuonna 2018
Perheklubi >> luku 5 Perheklubilaiset kertovat
Perheklubi >> luku 6 Minun tarinani: neljä klubilaista kertoo
Perheklubi >> luku 7 Tiltin Perheklubi
Perheklubi >> luku 8 Hengelliset kysymykset ja Perheklubi
Perheklubi >> luku 9 Kristillinen vertaisryhmä päihteitä käyttävien läheisille
Perheklubi >> luku 10 Työnohjausta Perheklubin tukiohjaajille
KUVA Catarina Soidinsalo