Ohita valikko
Kaksi naista katsoo eteen ylös samaan suuntaan

Lausunto huoneenvuokralakityöryhmän mietinnöstä 14.2.2025

Sininauhaliitto on jättänyt 14.2.2025 lausunnon huoneenvuokralakityöryhmän mietinnöstä. Lausunnossaan liitto painottaa muun muassa, että asuntojen saatavuuden turvaaminen asuntoa kiireellisesti tarvitseville haavoittuvassa asemassa oleville ihmisille on tärkeää. 

Sähköiset viestintäkanavat

Sininauhaliitto kiinnittää huomiota siihen, että erityisen haavoittuvassa asemassa olevilla henkilöillä sähköiset viestintäkanavat eivät välttämättä ole tehokkaasti käytettävissä. On myös mahdollista, ettei sähköistä viestintäkanavaa välttämättä osata tai pystytä elämäntilanteen vaikeuden vuoksi käyttämään. Asiasta vuokrasopimuksessa sovittaessa tulee varmistaa, että vuokralainen ymmärtää sopimuskohdan merkityksen, ja että hänellä on tosiasiallinen mahdollisuus sähköisen viestintäkanavan käyttöön. Tätä asiaa olisi syytä selkeyttää hallituksen esityksen perusteluissa.

Vuokranantajan oikeus päästä asuntoon

Sininauhaliitto kannattaa säännöksen selkeyttämistä ja täydentämistä. On tärkeää taata vuokranantajan pääsy huoneistoon vuokralaisen itsensä ja muiden asukkaiden turvallisuuden takaamiseksi, sekä huoneiston kunnon ja hoidon valvomistarkoituksessa tai kiireellistä korjaustoimenpidettä varten.

Tupakointikielto

Sininauhaliitto kannattaa tupakointikiellon sisältävän olettamasäännöksen lisäämistä sekä uusiin että vanhoihin vuokrasopimuksiin Tämä selkeyttäisi ja yhdenmukaistaisi tilannetta kaikissa vuokra-asumismuodoissa. Tupakointikiellon vakiinnuttaminen tavanomaiseksi asiaksi vähentäisi tupakansavusta aiheutuvia haittoja paitsi vuokranantajan asunto-omaisuudelle myös muiden asukkaiden asumisviihtyvyyteen ja terveyteen. Tämän lisäksi se lisäisi merkittävästi paloturvallisuutta. Edelleen suuri osa asuntopaloista ja niistä aiheutuvista vahingoista laajemmaltikin aiheutuu huolimattomasta tupakan käsittelystä asunnoissa.

Vuokrasuhteen jatkuminen vuokralaisen kuoltua

Sininauhaliitto katsoo, että asuntojen saatavuuden turvaaminen asuntoa kiireellisesti tarvitseville haavoittuvassa asemassa oleville ihmisille on tärkeää. Siksi on syytä sujuvoittaa asuinhuoneistojen vapautumista uudelleen vuokrattavaksi tilanteissa, joissa vuokralainen on menehtynyt eikä hänen perheellään tai kuolinpesällään ole intressiä vuokrasuhteen jatkamiseen. Lisäksi muutoksella rajoitettaisiin tarpeettomien kustannusten aiheutumista kuolinpesälle. Monen haavoittuvassa asemassa olevan henkilön kuolinpesä saattaa myös olla tilanteessa, jossa mahdollisuutta vastata vuokrasuhteen velvoituksista ei ole. Olisi hyvä, että laissa huomioitaisiin myös sosiaalihuoltolain mukaiset asumispalvelut, kuten yhteisöllinen asuminen ja ympärivuorokautinen palveluasuminen. Näissä asiakas asuu vuokraamassaan asunnossa, mutta vuokrasuhde liittyy kiinteästi sote-palveluun ja sijaitsee esimerkiksi asumisyksikössä. Asukkaan kuoltua asunto tulisi olla käytettävissä mahdollisimman pikaisesti uudelle jonossa olevalle asiakkaalle.

Vuokralaisen kuoltua huoneistoon jäänyt omaisuus

Sininauhaliitto kannattaa ehdotusta. Sekä vuokranantajalle että kuolinpesälle voi aiheutua turhia oikeudenkäyntikuluja häätömenettelystä esimerkiksi huoneistoon jätetyn vähäarvoisen omaisuuden hävittämisen osalta.
Ehdotukseen olisi syytä sisällyttää määräaika, jonka jälkeen vuokranantajan ei enää tarvitse säilyttää kuolinpesän omaisuutta.

Vuokranantajan ja vuokralaisen irtisanomisaika

Sininauhaliitto ei kannata ehdotusta vuokranantajan irtisanomisajan lyhentämisestä. Muutosehdotus on perusteeton, ja toteutuessaan se heikentäisi olennaisesti erityisesti haavoittavassa asemassa olevien vuokralaisten asemaa.
Vuokralaisella on oltava riittävä aika järjestää asumisensa uudelleen. Kohtuuttoman lyhyt irtisanomisaika saattaa pahimmillaan lisätä asunnottomuutta ja hätätilamajoituksen tarvetta.

Vuokranantajan oikeus purkaa vuokrasopimus

Sininauhaliitto ymmärtää vuokranantajan purkuoikeuden selkeyttämistarpeen. Jotta lainkohdan soveltaminen olisi riittävän ennakoitavaa, eikä vuokralaisen oikeusturva kohtuuttomasti vaarantuisi olisi kuitenkin tärkeää, että säädöstekstissä määriteltäisiin täsmällisemmin se, mikä voitaisiin katsoa erittäin painavaksi syyksi. Esimerkiksi vuokralaisen yleistä turvallisuutta vaarantava toiminta, tai toisiin ihmisiin kohdistuva erityisen vahingollinen menettely voisi olla erittäin painava syy.