Voimassa olevat säännöt
Voimassaolon alku: 30.05.2023
1 § Nimi ja kotipaikka
Yhdistyksen nimi on Sininauhaliitto r.y. ja sen kotipaikka on Helsingin kaupunki ja toimialue Suomi. Näissä säännöissä yhdistystä nimitetään liitoksi.
2 § Tarkoitus
Liiton tarkoituksena on edistää kristilliseen ihmiskäsitykseen perustuvan päihdetyön, päihdehaittojen ja syrjäytymisen vähentämisen, toipumistyön sekä kokonaisvaltaisen terveydenedistämisen yleisiä toimintaedellytyksiä.
3 § Toimintatavat
Tarkoituksensa toteuttamiseksi liitto palvelee diakoniselta arvopohjalta jäseniään, kristillisiä yhteisöjä, kirkkoja ja seurakuntia sekä tekee yhteistyötä yhteiskunnallisten toimijoiden kanssa. Palveleminen toteutetaan ensisijaisesti 2 § mainittujen alojen koulutuksena, tiedottamisena, tutkimuksena sekä alojen toimintamallien ja yksiköiden perustamiseen ja ylläpitämiseen liittyvänä neuvontana, ohjauksena ja opastamisena. Liitto vaikuttaa alan kristillisten toimijoiden yleisiin toimintaedellytyksiin järjestämällä 2 § mainittujen alojen tilaisuuksia sekä laatimalla kannanottoja, aloitteita ja esityksiä.
Liitto toimii jäsentensä keskusjärjestönä.
Tarkoituksensa toteuttamiseksi liitto ottaa vastaan avustuksia, lahjoituksia ja testamentteja sekä kerää varoja toimintansa tukemiseksi.
4 § Jäsenyys
Liiton jäseninä voivat olla ehkäisevän päihdetyön, päihdehaittojen ja syrjäytymisen vähentämisen, toipumistyön tai kokonaisvaltaisen terveyden edistämisen aloilla toimivat kristilliset yhdistykset, säätiöt ja yhteisöt. Jäseneksi ottamisesta päättää liiton hallitus, jolle kirjallinen hakemus jäseneksi liittymisestä on tehtävä. Saavutetut jäsenoikeudet säilyvät.
Jäsen voi erota liitosta jättämällä kirjallisen eroilmoituksen hallitukselle, sen puheenjohtajalle tai ilmoittamalla erosta yhdistyksen kokouksen pöytäkirjaan merkittäväksi. Ero astuu voimaan kuukauden päästä eroilmoituksen toimittamisesta hallitukselle, sen puheenjohtajalle tai yhdistyksen kokouksen pöytäkirjaan merkitsemisestä.
Jäsen voidaan hallituksen päätöksellä erottaa liitosta yhdistyslain 14 §:n mukaisilla perusteilla.
5 § Jäsenmaksu
Jäsen on velvollinen maksamaan jäsenmaksun liitolle. Jäsenmaksun suuruudesta päättää liitto varsinaisessa kokouksessaan.
6 § Liiton kokous
Liiton asioista päättää liiton kokous. Liiton varsinaisia kokouksia pidetään kerran vuodessa hallituksen määräämänä ajankohtana huhtikuun loppuun mennessä. Liiton ylimääräinen kokous pidetään yhdistyslain 20 §:n mukaisilla perusteilla.
Liiton kokoukseen kukin jäsen valtuuttaa yhden edustajan. Kullakin edustajalla on yksi ääni. Kukin edustajana toimiva henkilö voi edustaa liiton kokouksessa enintään yhtä liiton jäsentä kerrallaan.
Liiton kokoukseen voidaan osallistua hallituksen tai yhdistyksen kokouksen niin päättäessä myös tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla kokouksen aikana tai ennen kokousta.
Äänten mennessä tasan ratkaisee kokouksen puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.
Liiton hallituksen jäsenillä on läsnäolo- ja puheoikeus kokouksessa. Liiton hallituksen jäsen ei voi olla jäsenyhteisön edustajana liiton kokouksessa.
Kutsu liiton kokoukseen lähetetään kolme viikkoa ennen kokousta kirjallisesti jäsenille. Kutsussa on mainittava kokouksessa käsiteltäväksi tulevat asiat.
7 § Liiton varsinaisen kokouksen tehtävät
Liiton varsinaisessa kokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
- Valitaan kokouksen puheenjohtaja.
- Valitaan kokouksen sihteeri.
- Valitaan kaksi pöytäkirjantarkastajaa.
- Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus.
- Päätetään työjärjestyksestä.
- Esitetään hallituksen laatima toimintakertomus edelliseltä vuodelta ja päätetään siitä.
- Esitetään liiton tilinpäätös edelliseltä kalenterivuodelta ja tilintarkastajien niistä antama lausunto sekä päätetään tili- ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille tilivelvollisille.
- Päätetään liiton kokonaisstrategiasta.
- Päätetään hallituksen laatimasta toimintasuunnitelmasta kuluvalle ja alustavasta toimintasuunnitelmasta seuraavalle kalenterivuodelle.
- Päätetään jäsenmaksun suuruudesta.
- Päätetään hallituksen jäsenten ja tilintarkastajien palkkioista.
- Päätetään hallituksen laatimasta talousarviosta kuluvalle ja alustavasta talousarviostaseuraavalle kalenterivuodelle.
- Valitaan hallitukseen viisi jäsentä erovuoroisten tilalle kahdeksi vuodeksi.
- Valitaan yksi tilintarkastaja ja varatilintarkastaja tarkastamaan kuluvan kalenterivuoden tilejä ja hallintoa.
- Päätetään muista kokouskutsussa mainituista asioista.
8 § Hallitus
Hallitukseen kuuluvat kahdeksi vuodeksi kerrallaan valitut kymmenen jäsentä. Jäsenistä puolet on erovuorossa vuosittain. Hallituksen jäsen voidaan valita enintään kolmeksi kaudeksi peräkkäin.
Hallitus valitsee keskuudestaan puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan. Heidän toimikautensa kestää seuraavaan liiton varsinaiseen kokoukseen asti.
Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta.
Hallitus on päätösvaltainen, kun yli puolet jäsenistä on saapuvilla.
Kokouksen esityslista on lähetettävä hallituksen jäsenille viimeistään seitsemän päivää ennen kokousta. Kiireellinen asia voidaan ottaa käsittelyyn edellä olevasta määräyksestä huolimatta.
9 § Hallituksen tehtävät
Hallituksen tehtävänä on
- valmistella ja kutsua koolle liiton kokoukset
- toimeenpanna liiton kokouksen päätökset
- päättää jäsenhakemuksien hyväksymisestä sekä liiton jäsenten erottamisesta
- valita ja erottaa liiton toiminnanjohtaja ja toistaiseksi voimassa olevaan työsuhteeseen valittavat henkilöt sekä päättää heidän työsuhteidensa keskeisistä ehdoista
- nimetä tarvittaessa työryhmiä erikseen määrättyjä tehtäviä varten
- laatia toimihenkilöiden valmistelusta seuraavat asiat kulloinkin voimassa olevan lainsäädännön mukaan liiton kokoukselle hyväksyttäväksi: tilinpäätös ja toimintakertomus edelliseltä vuodelta, liiton kokonaisstrategia, toimintasuunnitelma kuluvalle ja alustava toimintasuunnitelma seuraavalle kalenterivuodelle sekä talousarvio kuluvalle ja alustava talousarvio seuraavalle kalenterivuodelle
- tehdä muutkin hallitukselle yhdistyslain mukaan kuuluvat tai liiton kokouksen sille tehtäväksi antamat asiat.
10 § Hallituksen päätöksenteko
Hallituksen päätökseksi tulee se mielipide, jota kannattaa enemmän kuin puolet läsnä olevista jäsenistä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni.
Vaalit toimitetaan umpilipuin, jollei hallitus yksimielisesti toisin päätä. Jos vaalissa äänet menevät tasan, ratkaisee arpa.
11 § Liiton pöytäkirjat
Hallituksen ja liiton pöytäkirjaan merkitään suoritetut äänestykset ja tehdyt päätökset. Eri mieltä olevalla jäsenellä on oikeus saada mielipiteensä merkityksi pöytäkirjaan. Mikäli eriävä mielipide halutaan jättää kirjallisesti, se on jätettävä ennen pöytäkirjan tarkastamista
Pöytäkirjan allekirjoittaa kokouksen puheenjohtaja ja varmentaa sihteeri. Pöytäkirjan tarkastaa kaksi kokouksessa sitä varten valittua jäsentä, jollei hallitus tai liiton kokous päätä, että pöytäkirja jonkin asian osalta tarkastetaan heti.
12 § Liiton nimen kirjoittaminen
Liiton nimen kirjoittavat hallituksen puheenjohtaja tai toiminnanjohtaja yksin tai kaksi hallituksen määräämää hallituksen jäsentä yhdessä. Oikeus yhdistyksen nimen kirjoittamiseen on lisäksi henkilöllä, jolla on siihen hallituksen erikseen antama henkilökohtainen oikeus.
13 § Tilit ja tilintarkastus
Liiton tilikausi on kalenterivuosi.
14 § Sääntöjen muuttaminen ja liiton purkaminen
Liiton sääntöjen muuttamista tai liiton purkamista koskeva päätös on tehtävä kahdessa perättäisessä liiton kokouksessa. Päätöstä tulee kannattaa vähintään kolme neljännestä (3/4) kaikista äänestyksessä annetuista äänistä.
15 § Liiton varojen käyttö liiton purkautuessa
Liiton purkautuessa sen varat on käytettävä kristilliseen päihdehuoltotyöhön, viimeisen kokouksentarkemmin päättämällä tavalla.
16 § Sääntöjen voimaantulo
Näiden sääntöjen tultua voimaan valitaan liitolle kahdeksan hallituksen jäsentä ja kaksi varajäsentä. Heistä näiden sääntöjen mukaan ensimmäisen vuoden jälkeen erovuoroisiksi tulevat valitaan arvalla.