Vamma tai somaattinen sairaus ei takaa, etteikö henkilölle tulisi riippuvuuksia tai mielenterveyden ongelmia. Vammalla ei niitä tietenkään saa selittää. Jos joku ei tätä usko, häneltä kannattaa kysyä, että mistä sitten vammattoman henkilön vastaavat ongelmat johtuvat?
Vammaisen ihmisen elämä ei ole vain vamman ympärillä pyörimistä. Sitä kuvaa hyvin englanninkielinen vammaisuuden määritelmä: a person with disability. Mennään persoona edellä ja vamma on vain yksi ihmisen ominaisuuksista, se ei ole koko ihminen.
Suomi ratifioi YK:n vammaissopimuksen 10.6.2016. Sopimus sanoo, että vammaisia ihmisiä pitää kohdella kuten muitakin ihmisiä. Vammaisille henkilöille tulee siis taata päihde- ja mielenterveyspalveluja siinä missä muillekin ihmisille.
Kategorisoiminen on iso este
Jotenkin olemme tottuneet, että vammaisille ihmisille kuuluvat vammaisten ihmisten palvelut, päihdehäiriöisille ihmisille päihdepalvelut ja mielenterveyskuntoutujille mielenterveyspalvelut.
Kaikkien pitää olla kuin raitojen tiikerikakussa. Marmorikakkua ei missään nimessä saisi tehdä.
Esteettömyys ei ole vain sitä, että on ramppi tai esteetön wc-tila ja kynnykset on poistettu. Esteettömyys on myös sitä, että saamme tietoa eri kommunikaatiomenetelmillä kuten pistekirjoituksella ja isotekstisenä sekä selkokielellä tai viittomakielellä. Lisäksi meillä pitää olla oikea asenne eli asenne-esteettömyys.
Vammaisten ihmisten ja palveluntuottajien pitää tutustua toisiinsa
Päihteet tai mielenterveys ovat hyvin herkkiä asioita pelkästään puheenaiheena. Vammaisuus sisältää omat stigmansa. Näiden kahden alueen yhdistäminen johtaa helposti törmäyskurssille. Vammainen henkilö saattaa ajatella, ettei kuitenkaan saa apua. Palveluntuottajat voivat tahollaan tuskitella, ettei heillä ole tarpeeksi tietoa eikä palveluja.
Kumpikin osapuoli siis vierastaa toisiaan.
Kierre saadaan katkaistua heti, kun palveluntuottajilla on taitoa kohdata ja tarjota palveluja ja kun vammaisilla ihmisillä rohkeutta niitä käyttää. Tavoitteet saavutetaan avaimella, jonka nimi on esteettömyys. Hyvää kansainvälistä vammaisten päivää!
Sininauhaliiton esteetön työ EMPPA on tarkoitettu kaikille, jotka tarvitsevat esteettömyyttä ja saavutettavuutta mielen huoliin ja riippuvuuksiin liittyvissä kysymyksissä. EMPPA tulee sanoista esteetön, mielenterveys, päihde ja palvelut.