Sininauhaliiton vuonna 2020 alkanut Digiosallisuutta asunnottomille -hanke on loppusuoralla. Toivomme, että hankkeen tuotokset jäävät elämään ja niistä on hyötyä myös muille alan toimijoille. Ohessa lyhyt katsaus hankkeen tuotoksiin, joista toivomme olevan hyötyä muille digiasioita edistäville toimijoille.
Tukea käytännön työhön
Hankkeen toimintamallikuvaus Digituki (Digiosallisuutta asunnottomille -hanke 2020-2023) löytyy Innokylästä. Mallista saa käsityksen, mitä olemme digituen parissa tehneet ja missä onnistuimme, mutta ennen kaikkea mitä opimme. Mallissa kuvataan digituen, ammattilaisten koulutusten ja laitehankinnan merkitystä vaikeassa elämäntilanteessa olevien tilanteeseen edistämiseksi. Malli on hyödyllinen muille digitukea suunnitteleville.
Hankkeessa on tuotettu videosarja: “Asiaa digistä ja sen vierestä” on tarkoitettu jokaiselle digiasioista kiinnostuneelle. Tavoitteena on antaa vinkkejä, opastaa ja jakaa kokemuksiamme digitukeen liittyvistä asioista. Videoilla Janne Haikka kertoo omien kokemusten kautta digitukijana vinkkejä ja oivalluksia eri teemoista. Videoita on neljä ja ne löytyvät otsikoita klikkaamalla. Mitä on digitaaliset kansalaistaidot; Kuinka hyödyntää osaamismerkkejä; Kuinka kohtaan asiakkaan ja Digituen usein kysytyt kysymykset
Myöhemmin julkaistaan digiosallisuusmittari, jota olen yhdessä Seniorsurfin Tiina Etelämäen ja Emmaleena Niemen kanssa työstänyt. Mittari on tarkoitettu helpoksi ja nopeaksi työkaluksi digituen yhteyteen. Parhaimmillaan sen avulla voidaan todentaa digituen antamisen vaikuttavuutta pidemmällä aikavälillä. Valmistuttuaan se tulee Seniorsurfin sivuille ja siitä tiedotetaan erikseen.
Vaikuttamistyö jatkuu
Vaikuttamisen haasteet jatkuvat. Tästä teemasta toivomme keskustelun jatkuvan ja sitä
vauhdittaaksemme julkaisimme sarjakuvan: Digiosallisuus_sarjakuva_2023. Sarjakuvan kohderyhmää ovat kaikki digitalisaatiosta kiinnostuneet. Sarjakuva sopii kohtaamispaikkoihin, oppilaitoksiin ja päätöksentekijöille. Sarjakuva ei olisi onnistunut ilman innostunutta tuotantotiimiämme, johon kuuluivat minun lisäkseni Toni Taiveaho, Satu Veltheim, Janne Haikka Sininauhaliitosta ja loistava kuvittajaamme Emilia Lehikoinen, joka upeasti loihti ideamme tarinoiksi.
Hankkeen vaikuttamistyön tavoitteena oli nostaa esiin kohderyhmämme kannalta keskeisiä teemoja digitaalisten palveluiden kehittämiseen. Järjestimme epävarmuudessa eläminen -dialogin osana valtiovarainministeriön Kansallinen dialogisarjaa keväällä 2023. Kooste dialogeista julkaistaan kevään lopulla ja toivomme että sitäkin kautta viestimme saavuttavat päätöksentekijöitä.
Kiitosten aika
Olemme saaneet tehdä yhteistyötä useiden eri tahojen kanssa ja suuri kiitos kaikille oivaltavasta ja onnistuneesta yhteistyöstä verkostoissa, tapaamisissa ja erilaisissa seminaareissa. Järjestöissä on mahtava osaaminen digitalisaation vaikutuksesta tavallisten ihmisten arkeen ja sitä kannattaa vahvistaa ja hyödyntää jatkossakin osana digitalisaation kehittämistä.
Tässä vaiheessa kiitämme kaikkia, joiden kanssa olemme saaneet tehdä yhdessä töitä ja jakaa osaamistamme ja oppia toisiltamme. Kuten sanottu, vaikka hanke päättyy, ongelmat ei ole vielä ratkaistu! @digiosallisuus tilit hiljenevät, mutta #digiosallisuus-viestintä jatkuu Sininauhaliiton tileillä. Satu Veltheimiä lainaten: mahtia on ollut olla tässä mukana.
Digiosallisuutta asunnottomille -hankkeen hankkeessa 2020-2023 kehitettiin ratkaisuja asunnottomuutta kokevien tai kokeneiden ihmisten digitaitojen vahvistamiseksi sekä mahdollistetaan heidän osallisuuttansa yhteiskuntaan myös digitaalisin välinein.
Vuonna 2022 digituelle luotiin uusi valtakunnallinen symboli. Digiosallisuutta asunnottomille -hankkeen Janne Haikka oli tiiviisti mukana digituen symbolin suunnittelutyössä. Digituen symboli on luotu vapaasti käytettäväksi, tekemään palvelua tutummaksi asiakkaille. Voit ladata digituen kuvasymbolit käyttöösi (Seniorsurf.fi)