Ohita valikko

Elämää ilman tiukkoja aikatauluja

Oululainen Caritas-Säätiö näyttää, että suuri toimija pystyy olemaan lähellä ihmistä.
JAA

Ensi vuonna 20 vuotta täyttävän säätiön perustivat Oulun seurakuntayhtymä ja paikalliset säätiöt sekä veteraani- ja vammaisjärjestöt. Noin 27 miljoonan euron liikevaihdollaan Caritas yksi Sininauhaliiton suurimmista jäsenjärjestöistä.

Sen toiminta on keskittynyt vanhuksiin ja vammaisiin ja toisin kuin suurin osa Sininauhaliiton jäsenjärjestöistä, se ei tee lainkaan varsinaista päihdetyötä. Tosin tämäkin puoli on tullut esiin vanhusten hoivatyössä.

– Meidän toimintamme on hyvin monipuolista ja laajaa näillä meidän omilla osa-alueillamme. Me emme kuitenkaan puhu konsernista vaan Caritas-yhteisöstä, joka viestii toimintatapaamme ja arvojamme, säätiön johtaja Aino Kaisa Karjalainen sanoo.

Caritas-säätiön kaupalliset toiminnot on yhtiöitetty ja itse säätiön toiminta on keskittynyt kansalais- ja vapaaehtoistoimintaan sekä muuhun yleishyödylliseen tekemiseen.

Viestintä-ja markkinointipäällikkö Sanna Tervo, diakoniajohtaja Marja-Leena Tahkola ja säätiön johtaja Aino Kaisa Karjalainen.

”Lähimmäisenrakkaus, eettisyys, yhteisöllisyys, asumista ja kuntoutusta kristillisen diakonian hengessä edistetään.” ”Pohjoissuomalainen rohkea suunnannäyttäjä sosiaali- ja terveyspalveluissa.” Missio ja visio ovat kirjoitettuna kaunista katseltavaa, mutta Karjalaisen mukaan se ei sanahelinää.

– Oulun Caritas-Koti on yksi esimerkki tuosta rohkeasta suunnannäyttäjästä. Se oli avautuessaan 2000-luvun alussa paikka, joka herätti huomiota. Sitä käytiin katsomassa ulkomaita myöten. Siihen aikaan ei tällaisia seniorikoteja juuri ollut.

Laulamaan tulevat kaikki kynnelle kykenevät ja jos ei itse pääse, saa henkilökunnalta apua

Säätiön asumispalveluissa pyritään siihen, että asukas saa elää oman opitun rytminsä mukaan.

-Meillä ei ole tiukkoja aikatauluja, joita kaikkien pitää noudattaa. On lupa nukkua, vaikka kymmeneen, jos se sopii paremmin omaan rytmiin. Tarkoitus on, että jokainen asukas saa elää hyvää arkea omien mieltymystensä mukaan. Erilaisia virikkeitä ja tekemistä pyritään tarjoamaan mahdollisimman monipuolisesti, Karjalainen selvittää.

Kaikesta tästä työntekijät puhuvat caritaslaisuutena. Diakoniajohtaja Marja-Leena Tahkola avaa käsitettä.

-Caritaslaisuus pitää sisällään lähimmäisenrakkauden, eettisyyden ja yhteisöllisyyden. Me kunnioitamme toinen tosiamme juuri sellaisina mitä itse kukin olemme.

Yksi tärkeä osa caritaslaisuutta on Tahkolan  mukaan kyllä-kulttuuri. Kaikkeen mitä kysytään, ei vastata aina kyllä, mutta ihmiset pyritään ottamaan huomioon tasapuolisesti.  Arjen ongelmat selvitetään yhdessä, parhaalla mahdollisella tavalla.

– Me olemme kaikki samassa veneessä ja puhallamme yhteen hiileen, Tahkola kiteyttää.

  • Caritas säätiö perustettiin vuonna 1998
  • Sana caritas on latinaa ja tarkoittaa suomeksi palvelevaa rakkautta
  • Säätiön kohderyhmät ovat vanhukset ja vammaiset
  • Tarjoaa erilaisia asumis- ja kuntoutuspalveluja
  • Toimintaa on 20 pisteessä Pohjois-Suomessa, henkilökuntaa noin 500, 100 aktiivista vapaaehtoista ja noin 1200 aktiviteettia vuoden aikana
  • Liikevaihto viime vuonna 27 miljoonaa euroa
  • Kirjanpidollisesti säätiö kuuluu Oulun Seurakuntayhtymään

Ps. Caritas-Säätiö jatkaa syksyllä itse ideoimiaan, kaikille avoimia Caritas Forum -yleisöluentojaan. Teemat ja vieraat vaihtelevat yhteiskunnallisesta hengelliseen ja yleisön toivotaan osallistuvan keskusteluun.  Lisää aiheesta >>

Pääkuva: Sulo Lehto on vetänyt jo 15 vuotta Caritas-Kodin jokaviikkoista yhteislaulutilaisuutta. Sanna Tervo on tuntenut Sulon paljon pidempään koska Sulo on hänen entinen opettajansa. 

Teksti ja kuvat
Ilkka Partanen